Powrót

Dieta kobiety karmiącej, czyli jakich witamin potrzebuje mama karmiąca.

Karmienie piersią - jak zadbać o pełnowartościową dietę?

Dieta matki karmiącej powinna być bogata w szereg składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Tylko odpowiednio zbilansowany codzienny jadłospis, wzbogacony o dobrą suplementację, stanowi gwarancję zachowania zdrowia dla mamy i karmionego piersią niemowlęcia.

Co powinna jeść matka karmiąca?

Dieta dla matki karmiącej piersią musi być przede wszystkim różnorodna. Niedobory witamin i składników odżywczych powinny być uzupełniane suplementami także w okresie ciąży, ponieważ tylko odpowiednie odżywienie organizmu może zagwarantować prawidłowy rozwój płodu, noworodka oraz niezaburzoną laktację (1). W diecie nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. Istotne jest także białko, szczególnie zawarte w chudym nabiale lub drobiu. Nie bez znaczenia są również zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, olej kokosowy) i węglowodany.

Odpowiednio zbilansowana dieta jest gwarancją zapobiegania niedożywieniu matki, które zawsze przekłada się nie tylko na pogorszenie zdrowia, ale przede wszystkim na szybszą utratę pokarmu. Jak pokazuje praktyka, kobiety niedożywione, w których diecie nie występuje odpowiednia ilość składników odżywczych, mogą stracić pokarm nawet w ciągu pierwszych 2-3 tygodni karmienia piersią. Warto jednak podkreślić, że niedożywienie nie jest tutaj tożsame z głodem. Kobiety, które na przykład spożywają dużo przetworzonej żywności, mogą być najedzone, ale jednak niedożywione, ponieważ w ich diecie brakuje niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów.

Trzeba pamiętać, że w okresie karmienia piersią zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest wyjątkowo wysokie. Jest to związane przede wszystkim z tym, że dieta matki w tym szczególnym okresie musi zabezpieczyć potrzeby żywieniowe zarówno jej samej, jak i dziecka, które na początku wypija nawet 850 ml mleka dziennie. W związku z tym wzrasta również jej zapotrzebowanie kaloryczne – konkretne o 500-1000 kalorii na dobę.

Witaminy i mikroelementy

Każda kobieta karmiąca powinna zwrócić szczególną uwagę na to, by w jej jadłospisie nie zabrakło produktów bogatych w witaminy i mikroelementy, czyli przede wszystkim warzyw i owoców. Najlepszym sposobem na dostarczenie ich w odpowiedniej ilości jest codzienne zażywanie suplementów diety dla matek karmiących oraz spożywanie dań bogatych w te składniki, czyli sałatek i koktajli owocowo-warzywnych.

Dieta matki karmiącej piersią – przepisy

Poniżej zamieszczamy 3 przydatne przepisy na sałatki i koktajle, które stanowią bombę witamin i mikroelementów. Zalecamy, aby każda kobieta karmiąca codziennie zastąpiła jeden posiłek koktajlem i drugi sałatką. Pozostałe 3 lub 4 posiłki powinny zawierać po jednej porcji warzyw i owoców. Muszą się w nich znaleźć również zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany.

Słodki koktajl dla mamy karmiącej

Składniki:

300 ml wody mineralnej niegazowanej

1 średni banan

2 garści borówek amerykańskich lub malin

1 słodka gruszka

Owoce umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki, a następnie wrzucić do blendera. Dodać wodę mineralną i zblendować.

 

Zielony koktajl dla mamy karmiącej

Składniki:

300 ml soku jabłkowego

1 kiwi

2 garści świeżego szpinaku

2 garści mieszkanki sałat

1 jabłko

Sok z cytryny lub limonki

Owoce i warzywa umyć i obrać. Jabłko i kiwi pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane składniki wrzucić do blendera, dolać sok jabłkowy i wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Zblendować.

 

Sałatka na kolację dla mamy karmiącej

Składniki:

1/2 opakowania mieszanki różnych sałat

50 g sera mozzarella

1/2 pieczonej piersi kurczaka (w ulubionych przyprawach)

2 pomidory (np. malinowe)

2 łyżeczki oliwy z oliwek

bagietka z masłem

Ser, przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka oraz pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Dodać dobrą oliwę i sałatę oraz wymieszać. Podawać z bagietką z masłem.