Dieta kobiety karmiącej, czyli jakich składników potrzebuje mama karmiąca

27/03/2021


Dieta matki karmiącej powinna być bogata w szereg składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Tylko odpowiednio zbilansowany codzienny jadłospis, wzbogacony ewentualnie o dobrą suplementację, stanowi gwarancję zachowania zdrowia dla mamy i karmionego piersią niemowlęcia.

Co powinna jeść matka karmiąca?

Dieta matki karmiącej piersią musi być przede wszystkim różnorodna. Niedobory witamin i składników odżywczych mogą być uzupełniane suplementami już w okresie ciąży, ponieważ odpowiednie odżywienie organizmu może zagwarantować prawidłowy rozwój płodu i noworodka oraz niezaburzoną laktację. W diecie matki karmiącej nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców, które są doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. Istotne jest także białko, szczególnie zawarte w chudym nabiale lub drobiu. Nie bez znaczenia są również zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, olej kokosowy) i węglowodany.

Odpowiednio zbilansowana dieta matki karmiącej jest gwarancją zapobiegania jej niedożywieniu, które zawsze przekłada się nie tylko na pogorszenie zdrowia, ale przede wszystkim na szybszą utratę pokarmu. Jak pokazuje praktyka, kobiety niedożywione, w których diecie nie występuje odpowiednia ilość składników odżywczych, mogą stracić pokarm nawet w ciągu pierwszych 2–3 tygodni karmienia piersią. Warto jednak podkreślić, że niedożywienie nie jest tutaj tożsame z głodem. Kobiety, które na przykład spożywają dużo przetworzonej żywności, mogą być najedzone, ale zarazem niedożywione, ponieważ w ich diecie brakuje niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów.

Trzeba pamiętać, że w okresie karmienia piersią zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest wyjątkowo wysokie. Jest to związane przede wszystkim z tym, że dieta matki w tym szczególnym czasie musi zaspokoić potrzeby żywieniowe zarówno jej samej, jak i dziecka, które na początku wypija nawet 850 ml mleka dziennie. W związku z tym dieta mamy karmiącej powinna zakładać wzrost zapotrzebowania kalorycznego.

Witaminy i mikroelementy

Co jeść podczas karmienia piersią? Każda kobieta karmiąca powinna zwrócić szczególną uwagę na to, by w jej jadłospisie nie zabrakło produktów bogatych w witaminy i mikroelementy. Jednym ze sposobów na uzupełnienie tych składników jest codzienne przyjmowanie suplementów diety dla matek karmiących oraz spożywanie warzyw i owoców, na przykład w formie koktajli.

Dieta matki karmiącej piersią – przepisy

Poniżej zamieszczamy 3 przydatne przepisy na sałatki i koktajle, które stanowią bombę witamin i mikroelementów, a jednocześnie stanowią wskazówkę, co można jeść karmiąc piersią. 

Zalecamy, aby każda kobieta karmiąca codziennie zastąpiła jeden posiłek koktajlem i drugi sałatką. Pozostałe 3 lub 4 posiłki powinny zawierać po jednej porcji warzyw i owoców. Muszą się w nich znaleźć również zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany.

Słodki koktajl dla mamy karmiącej

Składniki:

- 300 ml wody mineralnej niegazowanej

- 1 średni banan

- 2 garści borówek amerykańskich lub malin

- 1 słodka gruszka

Owoce umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki, a następnie wrzucić do blendera. Dodać wodę mineralną i zblendować.

Zielony koktajl dla mamy karmiącej

Składniki:

- 300 ml soku jabłkowego

- 1 kiwi

- 2 garści świeżego szpinaku

- 2 garści mieszkanki sałat

- 1 jabłko

- sok z cytryny lub limonki

Owoce i warzywa umyć i obrać. Jabłko i kiwi pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane składniki wrzucić do blendera, dolać sok jabłkowy i wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Zblendować.

Sałatka na kolację dla mamy karmiącej

Składniki:

- 1/2 opakowania mieszanki różnych sałat

- 50 g sera mozzarella

- 1/2 pieczonej piersi kurczaka (w ulubionych przyprawach)

- 2 pomidory (np. malinowe)

- 2 łyżeczki dobrej jakości oliwy z oliwek

- bagietka z masłem

Ser, przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka oraz pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Dodać oliwę i sałatę, wymieszać. Podawać z bagietką z masłem.
 

Powrót do listy artykułów