Planujesz ciążę? Pamiętaj o kwasie foliowym!
6/04/2021
- Planowanie ciąży
- Dieta przyszłej mamy
- Zdrowie
6/04/2021
Nie od dziś wiadomo, że kwas foliowy jest niezwykle istotny dla ciąży. Jakim chorobom zapobiega kwas foliowy i jak dostarczyć go do organizmu przyszłej mamy?
Warto wiedzieć, że organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytworzyć kwasu foliowego, dlatego tak ważne jest dostarczenie go wraz z pożywieniem, a w przypadku niedoborów, zmiana nawyków żywieniowych, dostosowanie diety czy uzupełnienie poprzez przyjmowanie odpowiednich suplementów diety (np. MamaDHA). W ciąży zapotrzebowanie na ten składnik znacznie wzrasta i niezwykle trudne jest przyjęcie go w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem.
Kluczowe jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. Kobiety ciężarne powinny tak układać swoje codzienne menu, by znalazło się w nim jak najwięcej produktów zawierających kwas foliowy i inne zalecane składniki.
Najlepszymi przykładami naturalnych produktów spożywczych bogatych w kwas foliowy są: pomarańcze, banany, drożdże piwne, soczewica, soja, fasola, szpinak, brukselka, brokuły, groszek, natka pietruszki, szparagi, ryż, żółtka jaj i orzechy ziemne.
Lekarze zalecają dbanie o właściwą podaż kwasu foliowego już na etapie planowania ciąży, by w momencie zajścia w ciążę poziom tego kwasu w organizmie kobiety był odpowiednio wysoki. Zwykle lekarze prowadzący ciąże zalecają, aby kobieta w przypadku niedoborów, rozpoczęła przyjmowanie preparatów z kwasem foliowym najpóźniej 3 miesiące przed zajściem w ciążę.
A co, jeśli właśnie dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży, a do tej pory nie wiedziałaś o konieczności przyjmowania tej witaminy? Odpowiedź jest prosta – jak najszybciej zadbaj o właściwy jej poziom!
Zdrowa ciąża to nie tylko kwas foliowy, ale również witamina D, jod, kwasy omega-3 oraz żelazo1. Wszystkie te substancje można znaleźć w preparatach dla kobiet w ciąży.
Znaczenie kwasu foliowego jest ogromne – przede wszystkim dla zdrowia rozwijającego się płodu. Niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 400 μg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu. Nie można zapominać również o tym, że kwas foliowy wspomaga prawidłowa produkcję krwi, bierze udział w procesie podziału komórek oraz sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Kobiety planujące powiększenie rodziny powinny przyjmować 0,4 mg kwasu dziennie. Jest to tzw. dawka profilaktyczna. Natomiast panie, którym już udało się zajść w ciążę, powinny skonsultować dawkowanie kwasu ze swoim lekarzem prowadzącym.
Kwas foliowy jest jedną z podstawowych substancji, których nie może zabraknąć u kobiet planujących powiększenie rodziny, będących w ciąży czy już karmiących piersią. Jego właściwości prozdrowotne są nieocenione, dlatego wielu lekarzy już podczas pierwszej wizyty ginekologicznej potwierdzającej ciążę zaleca przyjmowanie preparatów z kwasem foliowym. Niestety w Polsce wiele kobiet (aż 77%) wciąż nie przyjmuje we właściwej dawce kwasu foliowego przed zajściem w ciążę, pomimo iż lekarze od dawna to zalecają1.
Opracowano na podstawie:
1. https://www.termedia.pl/gastroenterologia/Zdrowie-matki-kluczowe-dla-zdrowia-dziecka,11901.html (dostęp: 04.03.2021)