Czy w okresie karmienia piersią można przyjmować suplementy diety?

8/03/2021


  • Dieta przyszłej mamy
  • Zdrowie

Pytanie o dietę jest pierwszym pytaniem z ust świeżo upieczonych matek. W czasie karmienia noworodka nie jest wymagana żadna konkretna dieta. To, co zje matka, ma niewielki wpływ na pokarm, ale duży na własne samopoczucie i kondycję. Dobrze zbilansowana dieta matki karmiącej zapewnia jej i dziecku wszystkie niezbędne makro i mikroelementy. Ewentualne niedobory wybranych składników można uzupełnić specjalnymi suplementami diety.

Dieta przy karmieniu piersią

Karmienie piersią i opieka nad noworodkiem to jeden z najcudowniejszych okresów w życiu matki. Lekarze zalecają karmienie noworodka wyłącznie piersią do około 6. miesiąca życia. Pokarm produkowany w odpowiedniej ilości przez zdrową matkę całkowicie zaspokaja zapotrzebowanie niemowlęcia na wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju. Wyjątkiem są witaminy D i K1.

Dziecko warto zacząć karmić już w ciągu godziny po porodzie. Matka karmiąca potrzebuje nieco więcej kalorii. Przyjmuje się, że jest to około 670 kcal na dobę więcej niż dotychczas. Około 500 kcal/dobę powinno być dostarczane z pożywienia, a pozostała część – z zapasów tkanki tłuszczowej, zgromadzonej w czasie ciąży. Coraz więcej mówi się o tym, że nie wolno stosować żadnej diety eliminacyjnej na własną rękę. Jeśli eliminację zaleci lekarz, trzeba zastąpić niedobory suplementami diety w okresie karmienia1.

Karmienie piersią – dieta

Często matka karmiąca słyszy, że „na wszelki wypadek” powinna zrezygnować z nabiału w diecie – gdyż dziecko może go nie tolerować. Nabiał jest tym składnikiem diety, który najczęściej powoduje uczulenia, jednak lepiej z niego nie rezygnować, ponieważ mleko i sery to źródło wapnia i innych wartościowych składników pokarmowych. Jeśli dziecko będzie cierpiało z powodu nabiału, zaleca się odstawienie go (pod kontrolą lekarza) i suplementację wapnia, białka oraz witamin i mikroelementów2.

W czasie laktacji warto spożywać produkty, które należą do grup3:

  • węglowodanów złożonych (kasze, pieczywo razowe, makarony, ryż, warzywa);
  • tłuszczów zawierających głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, linolenowy, dezoksyheksaenowy (oleje: sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, oliwa z oliwek, orzechy, ryby morskie);
  • białek – przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, ryby, jaja i produkty mleczne);
  • witamin i składników mineralnych, które znaleźć można w produktach zbożowych, przetworach mlecznych, mięsie, rybach i jajach oraz owocach i warzywach.

Najlepiej, aby dieta kobiety karmiącej była zbilansowana i ustalona przez lekarza, dietetyka czy też doradcę laktacyjnego. Przyjmuje się, że około 20% energii powinno pochodzić z białka, a 40% z węglowodanów i tłuszczów. Poza wymienionymi produktami warto jeść również  nasiona oraz rośliny strączkowe3.

Można pić niezbyt mocną kawę, trzeba zaś unikać alkoholu czy sztucznie barwionych napojów. Warto spożywać jedzenie wysokiej jakości, nie należy jadać w fast-foodach. Jeśli już trzeba zjeść gdzieś poza domem, niech to będą bary z domowym jedzeniem. Trzeba pić jak najwięcej wody, nawet 3 litry dziennie.

Suplementy w ciąży

W okresie karmienia wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy. Aby dobrze przygotować organizm do karmienia, zaleca się wzbogacenie diety lub przyjmowanie suplementów zawierających:

  • kwas DHA  (czyli kwas dekozaheksaenowy należący do kwasów tłuszczowych omega-3) - wpływa na rozwój mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią oraz wspomaga wzrok i prawidłowe widzenie (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i EPA),
  • jod – pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz tarczycy,
  • witaminę D – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu oraz prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • żelazo – zapobiega niedokrwistości,
  • kwas foliowy – niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu (korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 400 μg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu). Ponadto kwas foliowy wspomaga prawidłowa produkcję krwi, bierze udział w procesie podziału komórek oraz sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Preparaty dla kobiet w ciąży mogą być stosowane również przez kobiety karmiące, które także potrzebują wielu mikroelementów. Suplementacja wybranych składników w trakcie ciąży może być  przydatna aby płód rozwijał się prawidłowo i aby kobieta nie miała niedoborów.

 

Opracowano na podstawie:


1. H. Szajewska, A. Horvath, A. Rybak, P. Socha, Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, https://www.mp.pl/pediatria/artykuly-wytyczne/wytyczne/146930,karmienie-piersia-stanowisko-ptghiz (dostęp: 08.03.2021)

2. MIkiel-Kostyra A. Jak się odżywiać w czasie karmienia piersią? https://www.mp.pl/pacjent/pediatria/karmienie-piersia/52539,jak-sie-odzywiac-w-czasie-karmienia-piersia (dostęp 08.03.2021).

3. M. Borszewska-Kornacka, J. Rachtan-Janicka, A. Wesołowska, P. Socha, Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji, http://www.kobiety.med.pl/cnol/images/cnol/Publikacje/stanowisko_Standardy_Medyczne_3_2013.pdf (dostęp: 08.03.2021).

4. M. Zimmer at al. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, 2020, https://www.ptgin.pl/sites/default/files/page-2020/REKOMENDACJE%20PTGIP%20SUPLEMENTY%20W%20CI%C4%84%C5%BBY%202020-07-28%20bo.pdf (dostęp 08.03.2020).
 

Powrót do listy artykułów