Żelazo w ciąży – dlaczego warto je uzupełniać? Co jeść, żeby dostarczyć żelazo?

26/10/2022


Właściwe odżywianie się kobiet w ciąży jest kluczowe zarówno dla rozwoju płodu, jak i dla zdrowia dziecka na późniejszych etapach jego życia. Ciężarne powinny dbać nie tylko o urozmaiconą dietę, lecz także o właściwy poziom witamin i mikroelementów, w tym m.in. żelaza. Dlaczego jest to tak istotne i co jeść, aby dostarczyć organizmowi tego ważnego składnika?

Co jeść, żeby dostarczyć organizmowi żelaza?

Źródłem łatwo przyswajalnego żelaza są jaja, mięso i ryby, czyli produkty odzwierzęce. Z tego względu na niedobór żelaza są szczególnie narażone kobiety na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Innymi produktami, które również są dobrym źródłem żelaza, są:

  • natka pietruszki,
  • zielone warzywa (m.in. szpinak, jarmuż),
  • nasiona roślin strączkowych,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe.

Kobiety w ciąży dość często przyjmują suplementy, ponieważ w tym okresie wzrasta zapotrzebowanie na kwas foliowy, kwas DHA, witaminę D3 czy jod. Wszystkie cztery składniki zawiera np. preparat MamaDHA). Przyjmowanie tych składników w formie suplementu zalecają lekarze.

Należy przy tym podkreślić, że żelaza w formie suplementu nie należy przyjmować profilaktycznie, a dopiero na wyraźne zalecenie lekarza, gdy potrzeba taka zostanie potwierdzona. Z tego względu wymieniony wcześniej preparat MamaDHA, zalecany kobietom w ciąży, nie zawiera żelaza.

Przyszłe mamy powinny uważnie przestrzegać podstawowych zasad diety, ale i przy okazji kontrolować poziom witamin i mikroelementów, ponieważ ich brak (ale i nadmiar) może mieć poważne konsekwencje zarówno dla zdrowia dziecka, jak i jego matki.

 

Opracowano na podstawie:

  1. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących, https://mlodzilekarzerodzinni.pl/wp-content/uploads/2020/01/Stosowanie-witamin-i-mikroelementów-u-kobiet-planujących-ciążę-ciężarnych-i-karmiących.pdf, dostęp 04.10.2022.
  2. Badanie gospodarki żelazem u kobiet w przebiegu ciąży niepowikłanej oraz we krwi pępowinowej ich dzieci, Ginekol Pol. 2010, 81, 358-363.
Powrót do listy artykułów