Żelazo w ciąży – dlaczego warto je uzupełniać? Co jeść, żeby dostarczyć żelazo?
26/10/2022
- Ciąża
- Dieta przyszłej mamy
- Zdrowie
26/10/2022
Właściwe odżywianie się kobiet w ciąży jest kluczowe zarówno dla rozwoju płodu, jak i dla zdrowia dziecka na późniejszych etapach jego życia. Ciężarne powinny dbać nie tylko o urozmaiconą dietę, lecz także o właściwy poziom witamin i mikroelementów, w tym m.in. żelaza. Dlaczego jest to tak istotne i co jeść, aby dostarczyć organizmowi tego ważnego składnika?
Źródłem łatwo przyswajalnego żelaza są jaja, mięso i ryby, czyli produkty odzwierzęce. Z tego względu na niedobór żelaza są szczególnie narażone kobiety na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Innymi produktami, które również są dobrym źródłem żelaza, są:
Kobiety w ciąży dość często przyjmują suplementy, ponieważ w tym okresie wzrasta zapotrzebowanie na kwas foliowy, kwas DHA, witaminę D3 czy jod. Wszystkie cztery składniki zawiera np. preparat MamaDHA). Przyjmowanie tych składników w formie suplementu zalecają lekarze.
Należy przy tym podkreślić, że żelaza w formie suplementu nie należy przyjmować profilaktycznie, a dopiero na wyraźne zalecenie lekarza, gdy potrzeba taka zostanie potwierdzona. Z tego względu wymieniony wcześniej preparat MamaDHA, zalecany kobietom w ciąży, nie zawiera żelaza.
Przyszłe mamy powinny uważnie przestrzegać podstawowych zasad diety, ale i przy okazji kontrolować poziom witamin i mikroelementów, ponieważ ich brak (ale i nadmiar) może mieć poważne konsekwencje zarówno dla zdrowia dziecka, jak i jego matki.
Opracowano na podstawie: