Suplementy dla ciężarnej: DHA, kwas foliowy, jod – czy coś jeszcze?
4/07/2022
- Dieta przyszłej mamy
- Zdrowie
4/07/2022
Obecnie ciężarne kobiety są coraz bardziej świadome tego, w jak wyjątkowym okresie swojego życia się znajdują. Większość z nich doskonale zdaje sobie sprawę, że jest to czas, w którym powinny szczególnie o siebie zadbać. Co zrobić, aby dostarczyć organizmowi wszystkich substancji niezbędnych do urodzenia zdrowego maluszka? Na co powinna zwracać uwagę każda ciężarna kobieta?
Dbanie o siebie w ciąży to w szczególności stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety dostarczającej wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jak powinien wyglądać idealny jadłospis ciężarnej? Przyszła mama musi zrezygnować z żywności wysokoprzetworzonej, napojów gazowanych oraz oczywiście z alkoholu. Powinna unikać także spożywania surowego mięsa i ryb, jajek oraz niepasteryzowanego mleka. W ciąży warto ograniczyć słodycze, potrawy smażone w głębokim tłuszczu oraz dania zawierające dużą ilość sodu.
Dieta ciężarnych musi też dostarczać witamin i składników odżywczych niezbędnych do zachowania pełni zdrowia przez przyszłą mamę oraz prawidłowego rozwoju płodu. Wśród nich najistotniejsze są kwas foliowy, DHA, jod, witamina D. W jakich produktach można je znaleźć?
W ciąży znacznie wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki odżywcze. Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) w rekomendacjach dotyczących suplementacji u kobiet ciężarnych wskazuje na zasadność przyjmowania przez ciężarne preparatów zawierających 4 substancje czynne: kwas foliowy, witaminę D3, kwas DHA oraz jod.
Suplementem zawierającym wszystkie zalecane składniki w odpowiednich ilościach jest MamaDHA Premium+.
Należy do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Jego korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). PTGiP rekomenduje suplementację co najmniej 200 mg DHA dziennie u wszystkich ciężarnych, a u kobiet spożywających małe ilości ryb w ciąży i okresie przedkoncepcyjnym zaleca rozważenie stosowania większych dawek DHA.
Kwas foliowy (witamina B9) jest jedną z najbardziej znanych substancji niezbędnych przyszłym mamom. Powinien znaleźć się w diecie nie tylko na czas ciąży, ale również na długo przed nią – najlepiej nawet przez cały okres rozrodczy kobiety. Uzupełniające spożycie kwasu foliowego zwiększa poziom folianów u matki – ich niski poziom jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 0,4 mg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu.
Jod jest kolejnym ważnym pierwiastkiem, który należy przyjmować w ciąży. Ma ogromne znaczenie dla prawidłowej syntezy hormonów tarczycy. Warto wiedzieć, że zapotrzebowanie na jod podczas ciąży zawsze wzrasta, ponieważ musi go wystarczyć zarówno dla matki, jak i dla dziecka.
Do niezwykle istotnych witamin dla kobiet w ciąży zalicza się również witamina D3 (cholekalcyferol). Jest potrzebna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci, a dodatkowo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i bierze udział w podziale komórek.
Suplementowanie żelaza nie jest zalecane ciężarnym rutynowo. Przyjmowanie preparatów z żelazem poleca się tylko tym kobietom, u których występuje niedokrwistość. O konieczności przyjmowania tego pierwiastka podczas ciąży zawsze decyduje lekarz (w Europie anemia występuje u około 10% kobiet w wieku rozrodczym). Sytuacja wygląda podobnie w przypadku kobiet spodziewających się dziecka.
Źródła: